Wielrennen in de winter, zo gaat het makkelijker

wielrennen in de winter

Wielrennen vind ik eigenlijk echt een zomersport, want in de winter is het toch al snel te koud. De echte diehards gaan wel gewoon wielrennen in de winter zonder problemen. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om tóch in de winter te kunnen fietsen. Ben jij ook zo’n koukleum? Lees dan snel verder, want met onderstaande tips wordt het een stuk aantrekkelijker!

1. Wielrennen in de winter met winddichte kleding

De kou is voor mij toch echt de grootste reden om niet te gaan wielrennen in de winter en ik als koukleum krijg het niet snel warm. Kleding is dus heel belangrijk! Ga voor winddichte fietsjacks- en broeken zodat je goed warm blijft. Het merk Specialized heeft goede winddichte jacks en ik heb het echt veel minder koud tijdens het fietsen in de winter. Je hebt ook fijne onderkleding voor tijdens het fietsen in de winter. Daarmee wordt het voor mij een stuk makkelijker om naar buiten te gaan in de kou.

2. Goede winterhandschoenen voor het fietsen in de winter

Vergeet ook je handen niet! Je handen gebruik je namelijk niet heel intensief tijdens het fietsen en dat zijn juist de delen van je lichaam die sneller koud worden. Goede winterhandschoenen voor de fiets zijn dus geen overbodige luxe. Ik vind het fijn om meerdere lagen over mijn handen te hebben dus ik kies liever voor skihandschoenen. Het nadeel is dat je dan wat minder grip hebt en minder goed kunt schakelen. Je hebt ook fietshandschoenen die wind- en waterdicht zijn. Kies wat voor jou het beste is en waar je de minst koude handen van krijgt.

3. Overschoenen voor warme tenen

Naast je handen en vingers worden ook je voeten en tenen snel koud tijdens het wielrennen in de winter. Veel fietsschoenen zijn gemaakt voor de zomer, dus in de winter is het fijn om overschoenen te dragen. Met overschoenen voor je fietsschoenen blijven je voeten warm én droog. Dit soort schoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je hele dikke overschoenen voor de koude wintermaanden, maar ook dunne varianten die meer geschikt zijn voor natte dagen in de zomer. Wat je ook kunt proberen is aluminiumfolie of plastic zakjes in je schoenen. Het klinkt gek, maar dit werkt dus ook! Stop de plastic zakjes voor in je fietsschoenen, dan blijven je tenen warm en droog.

4. Een warm hoofd tijdens het wielrennen in de winter

Alleen een helm op tijdens het fietsen in de winter kan best koud zijn. Een helm zorgt natuurlijk wel voor wat warmte, maar in de winter heb je hier misschien niet zoveel aan. Draag dus vooral een muts onder je fietshelm. Voor extra warmte kun je ook nog een kol dragen. Iets rondom je hals dragen is namelijk ideaal om je nek en hoofd te beschermen tegen de koude wind. 

Met bovenstaande tips heb jij het lekker warm op de fiets en kun je gewoon racefietsen in de winter. Of sla je toch liever over? Ik ben benieuwd!