Tacx-fietstrainer kopen? Dit zijn de beste Tacx-modellen van 2024!

Taxc fietstrainer

Virtueel de Alpes d’Huez op met de fiets? Als fietser is niets zo fijn als je thuis ook kunt trainen op je fiets. Zo kun je toch nog veel kilometers maken en zelfs (virtuele) tochten maken! Zeker als je het in de winter te koud vindt, als het vies weer is buiten, of als je gewoon je wilt oefenen. Daarvoor hebben we hometrainers! In dit artikel lichten we de Tacx fietstrainer uit en vertellen we jou wat de beste racefiets trainer is en welke Tacx fietstrainer je moet kopen.

Best gekozen

Tacx T2875 xx NEO 2T Smart

Beste aanbieding

Tacx Flux 2 Smart T2980

Beste prijs/kwaliteit

Tacx T2900S FLUX S

Welke soorten Tacx trainers

Smart en non-smart trainers

De belangrijkste keuze is of je een smart of non-smart fietstrainer wilt. Een smart trainer is verbonden met je telefoon, tablet of computer en kan daarmee zelf de weerstand tijdens het fietsen aanpassen. Met speciale apps kun je de trainer aansturen en leuke trainingsprogramma’s maken. Je kunt er zelfs bergen mee beklimmen! Als je bergopwaarts gaat moet je ook echt harder trappen. Een non-smart trainer is eigenlijk gewoon een standaard met een fiets erop, waarbij je alleen de weerstand kunt veranderen met een schakelaar. Uiteraard kun je wel interactief trainen door de snelheidssensor op het achterwiel en een hartslagmeter die je verbindt met je telefoon. Een voordeel: de non-smart racefiets fietstrainer is een stukje voordeliger dan een smart trainer.

Direct drive en wheel-on

Naast smart en non-smart wordt er ook onderscheid gemaakt tussen direct drive en wheel-on. Direct Drive gebruik je zonder achterwiel en plaats je rechtstreeks op het vliegwiel met cassette. Over het algemeen heb je hiermee een grotere weerstand en zul je eigenlijk nooit doorslippen. Wheel-on betekent dat je je eigen achterwiel gebruikt. De rol van de trainer duw je tegen de achterband die het vliegwiel aandrijft. Je kunt variëren in de weerstand door meer of minder te remmen. Als je harder trapt zul je eerder doorslippen.

Top 3 Tacx beste fietstrainers

1. Tacx T2875 xx NEO 2T Smart

De NEO 2T Smart is zonder twijfel de meest stille en krachtige Smart Direct Drive-trainer. De De fietstrainer is bovendien zeer realistisch en nauwkeurig en daarmee komt de fietstrainer met kop en schouders bovenaan te staan. Door de opnieuw ontworpen motor en hogere koppel heb je een nóg betere indoor fietservaring, met name bij bergbeklimmingen en sprints. Op deze fietstrainer zitten nog steeds geavanceerde functies als gevoel op de weg, dynamische traagheid en afdalingssimulatie en is de pedaalslag-analyse verbeterd. De pedaalslag-analyse kun je nu bekijken met jouw eigen software naar keuze. Nog een voordeel van deze fietstrainer is dat je alle type achterassen kunt gebruiken. Het enige nadeel is dat dit een vrij dure fietstrainer is, maar wel de beste!

2. Tacx Flux 2 Smart T2980

Wie op zoek is naar een fietstrainer om klimkunsten te verbeteren of graag het onderste uit de kan halen, kunnen zeer goed uit de voeten met de Tacx Flux 2 Smart T2980, Direct Drive fietstrainer. Deze fietstrainer heeft maar liefst 2000 Watt meer vermogen dan zijn voorganger en haalt een helling van 16%. Niet voor niets geven we aan dat deze geschikt is voor het verbeteren van klimkunsten! Met de elektromagneetrem en Direct Drive techniek is deze fietstrainer vrij stil. Daarnaast is deze fietstrainer met 2,5% afwijkingspercentage erg nauwkeurig waardoor je alle nuances goed voelt. Trainen kan met een Tacx app of Zwift en zijn gemakkelijk te koppelen. Er zit echter geen cassette bij, dus voordat je gaat trainen zul je deze nog moeten kopen.

3. Tacx Flux 2 Smart T2900S

Voor wielrenners en mountainbikers die binnen door willen trainen is de Tacx Flux 2 Smart T29800S een zeer goede keuze. Het is de opvolger van de Tacx Flux T2900. Net als de NEO 2T Smart is dit een zeer stille fietstrainers. De fietstrainer heeft een geïntegreerde, zeer nauwkeurige vermogensmeter met een afwijking van slechts 3%. Wanneer je de fietstrainer koppelt met interactieve software wordt de weerstand automatisch aangepast, waarmee de fietservaring heel realistisch wordt. Echter, volgens specificaties zou de hometrainer een helling moeten halen van 10%, maar in de praktijk ligt dit iets lager. Ook hier zit geen cassette bij. De prijs ligt tussen de 600 en 700 euro en daarmee is deze gekozen als beste aanbieding en krijgt een derde plek in de top 5.

Populairste merken

Het meest bekende merk voor fietstrainer is Tacx. Zij zijn tenslotte de eerste geweest die fietstrainers op de markt hebben gezet. Er is inmiddels meer keuze uit merken zoals Elite en Wahoo. De drie merken vallen in topklasse fietstrainers. Deze merken verkopen naast fietstrainers ook rollenbanken, waarbij je je eigen fiets op de rollenbank zet. Wanneer je dus kiest voor een van deze drie merken weet je zeker dat je een goede fietstrainer hebt.

Tips bij het kopen van een fietstrainer

Heb je nog niet eerder een fietstrainer gekocht? Dan geven we je graag tips voor het kopen van een fietstrainer en waar je op moet letten.

  • Ga niet voor een fietstrainer met het hoogste stijgingspercentage. In de praktijk zul je dit niet gebruiken en bovendien is 10-20% al pittig genoeg.
  • Ga voor een elektromagneetrem, dit zijn de beste remmen.
  • Wanneer je een zo realistisch mogelijke fietservaring wilt, ga dan voor een direct drive fietstrainer.

FAQ Fietstrainers

Wat voor soort fietstrainers zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een smart trainer en non-smart trainer. Smart trainers hebben een interactief trainingsprogramma en software die de trainer aansturen en non-smart trainers zijn eigenlijk eenvoudige fietstrainers. Daarnaast heb je direct drive trainers en wheel-on fietstrainers. Bij direct drive gebruik je geen achterwiel en bij wheel-on zet je de trainer tegen je achterwiel.

Hoe kun je je computer, tablet en telefoon gebruiken?

De fietstrainers kun je via bluetooth met je tablet en telefoon verbinden. Als je ze aan je computer wilt koppelen dan heb je meestal een ANT+ dongel nodig, tenzij je computer ook via bluetooth kan communiceren is het waarschijnlijk niet nodig.

Kan ik gewone banden gebruik maken van een fietstrainer?

Het kan wel, maar gebruik dan wel een trainersband om slijtage aan de buitenband en slippen zoveel mogelijk te voorkomen.

Aanvullende producten

  • Trainermatten

Met een trainermat kun je je vloer goed beschermen. Een fietstrainer is tenslotte zwaar en zonder trainermat kan je vloer beschadigen en dat wil je graag voorkomen.

  • Tablethouder

Tacx heeft een tablethouders zodat je je tablet tijdens het trainen niet meer onhandig ergens neer hoeft te leggen. Met de tablethouder heb je je tablet gewoon voor je neus en zie je direct al je prestaties.

  • Fietstrainer apps

Gebruik fietstrainer apps om een fietsprogramma in te stellen en om je fietsprestaties te verbeteren. 

  • Voorwielsteun

Wanneer er geen voorwielsteun bij zit kun je deze het beste bestellen. Met een voorwielsteun staat je fiets namelijk stabieler.

  • Trainersband

Voor oververhitting, slippen en slijtage gebruik je het beste een trainersband

  • Hartslagmeter

Meet je hartslag met een hartslagmeter om je onder- of bovenarm. Je kunt deze koppelen via bluetooth aan je telefoon, sporthorloge of smartwatch.

  • Steekas

Met een steekas kun je je mountainbike in een Tacx fietstrainer plaatsen. Ze zijn alleen geschikt op de classic trainers, voor direct drive trainers heb je aparte steekassen.