[EXPERT] Review van de Giro Savant fietshelm

Review van de Giro Savant fietshelm

Op een racefiets ben je veel kwetsbaarder dan op een gewone fiets. Je gemiddelde snelheid ligt tenslotte veel hoger dan op een gewone fiets! Daarnaast is het frame van je fiets smaller. Als je niet uitkijkt maak je al gauw een flinke smak als je valt waar je niet vrolijk van wordt. Het is dus wel zo verstandig om jezelf te beschermen met een fietshelm! Er zijn veel soorten en maten fietshelmen, dus om te voorkomen dat jij door de bomen het bos niet meer ziet hebben we er eentje getest! Hieronder vind je onze review van de Giro Savant fietshelm en onze ervaringen.  

Uiterlijk van de Giro Savant helm

De Giro Savant lijkt qua uiterlijk eigenlijk op een normale racefietshelm. Wie dus op zoek is naar een strak model met een snelle en sportieve uitstraling moet zeker voor deze Giro Savant fietshelm kiezen! Met 250 gram is ‘ie ook nog eens licht van gewicht en hij is – net als veel andere fietshelmen – gemaakt van EPS en polycarbonaat. Dat de helm zo licht is komt door de in-mold constructie, waarbij de buitenschaal en de demping één geheel is, wat de helm steviger en lichter maakt. Je hebt ‘m in neutrale kleuren zoals grijs en zwart, maar er zijn ook andere kleuren verkrijgbaar. Of wat dacht je van felle kleuren, voor wie durft?! Wij vinden een neutrale kleur als zwart wel fijn, dan past de helm namelijk al snel goed bij je kleding. Tenslotte is de helm te krijgen in drie maten.

Roc Loc 5 systeem

Een belangrijke eigenschap van de Savant is het Roc Loc 5 systeem. Hiermee kun je de helm gemakkelijk verstellen, zelfs met één hand. Wij vinden dit wel heel handig, want vaak zit je onderweg te klungelen met je fietshelm. Herkenbaar? Als je er onderweg achter komt dat je helm niet lekker zit kun je gewoon even afstappen en je helm goed doen! Het enige minpunt van deze helm is echter dat als de vorm van je hoofd niet de vorm van de EPS schaal heeft, het niet gemakkelijk is om de helm goed passend te maken. Gelukkig was dit voor ons niet zo’n probleem, maar we adviseren wel om goed te passen in de winkel! Niets is zo vervelend als je er later pas achter komt dat je helm niet goed past.

Ventilatie van de fietshelm

De Giro Savant heeft maar liefst 25 ventilatieopeningen die ervoor zorgen dat je hoofd af kan koelen. Je merkt het tijdens het fietsen doordat ie goed lucht doorlaat. We vinden de ventilatie echter niet fantastisch. In Nederland is dit niet zo erg, maar als je naar het buitenland gaat met hogere temperaturen dan kan het een reden zijn om een andere helm te nemen. Natuurlijk klinkt 25 ventilatieopeningen aantrekkelijk, maar er zijn ook helmen met betere ventilatie door interne kanalisering. Dat betekent dat de Savant het vooral van de gaatjes moet hebben, dus je kunt je misschien wel voorstellen dat het niet optimaal is.

MIPS-technologie

MIPS-technologie betekent Multi-directional Impact Protection System. Het is een vooruitgang ten opzichte van de voorganger van de Giro Savant. Als je valt ben je met dit systeem nóg beter beschermd. Je hebt namelijk een extra laagje om je hersenen nog meer te beschermen. Bij een val beweegt het laagje wat mee waardoor de kracht van de val wordt verminderd. Als je nog maar net begint denken wij dat je ook prima uit de voeten kunt met een helm zonder MIPS, maar als je gevorderd bent en harder fietst dan is de Giro Savant helm een goede keuze. 

Comfort van de Giro Savant helm

De Savant is niet de meest comfortabele helm die we kennen, maar zeker niet de slechtste. Het Roc Loc 5 systeem zit naast de slapen en daardoor merk je dat de helm iets meer druk geeft op je voorhoofd en de slapen. De padding is prima, maar niet te vergelijken met die van andere, duurdere helmen. De bandjes zijn misschien iets dikker en stugger waardoor de helm iets minder comfortabel zit.

Prijs-kwaliteit verhouding van de Giro Savant helm

De prijs van de Giro Savant helm ligt tussen de 80 en 110 euro. De modellen met MIPS zijn wat duurder, maar dan ben je ook beter beschermd. We vinden het desondanks een prima prijs!

Conclusie

Wij hebben de Giro Savant uiteraard geprobeerd op de fiets en we vinden ‘m over het algemeen redelijk comfortabel, zeker als je naar de prijs kijkt. Voor beginnende fietsers vinden we de Giro Savant een goede fietshelm. Zeker wanneer je nog niet zo lange fietstochten maakt heb je een helm die jouw hoofd zeker voldoende beschermt. Het is niet de allerbeste helm die je kunt krijgen, maar gezien de prijs en wat je ervoor krijgt is het de moeite waard om deze te overwegen. Uiteraard, als je het vergelijkt met wat duurdere modellen, hebben deze vaak betere paddings, maar de paddings van deze helm zijn zeker niet slecht. Pluspunt van deze helm is dus het Roc Loc 5 systeem waarmee je de helm gemakkelijk kunt verstellen. Iedereen heeft een andere vorm van het hoofd en met deze helm kun je ervoor zorgen dat ‘ie goed past. We adviseren daarom om echt de juiste maat helm te nemen, dus als je in de winkel bent goed passen! Met deze helm kun jij als beginner veilig de weg op! Ben je een gevorderde fietser en je hebt budget, investeer dan in een wat duurdere helm.