Welke mountainbike standaard moet ik kiezen? Lees het hier

mountainbike standaard

Niet alle mountainbikes zijn voorzien van een fietsstandaard. Een goede fietsstandaard of montagestandaard is echt onmisbaar als je zelf je mountainbike onderhoudt. Met een standaard kun je je fiets stevig vastzetten en kun je gemakkelijk overal bij. Of als je even onderweg wilt stoppen of naar de winkel gaat is het wel zo handig om een standaard te hebben. Je hoeft zelfs geen paal of fietsenrek te zoeken om je fiets aan vast te maken! Ook heb je standaarden, opberghaken en fietshangers waarmee je je fiets handig op kunt bergen. Ideaal als je niet al teveel ruimte hebt! Zit er geen standaard op je mtb, dan kun je deze zelf monteren. Er zijn verschillende soorten standaarden en welk type standaard voor jouw mountainbike geschikt is hangt af van waarvoor je het wilt gebruiken.

Verstelbare achterstandaard


De verstelbare achterstandaard of fietsstandaard komt het meest voor voor de mountainbike. Deze plaats je op het achterste deel van het frame. Zo staat de fiets stabiel en kun je de lengte aanpassen totdat je de juiste hoogte hebt. Wel zo handig als je een standaard nodig hebt voor mountainbike met 29 inch wielen! Heb je disc remmen? Dan kun je beter gaan voor een speciale standaard, omdat je op het frame achter niet altijd plaats om de standaard te monteren. Zo heb je de B’twin achterstandaard 500 die geschikt is voor een fiets met een gewicht van 25 kg en gemakkelijk te monteren. De standaard is zonder gereedschap in hoogte verstelbaar.

Dubbele mountainbike standaard of tweebenige standaard

Vervoer je vaak fietstassen en tassen tijdens een lange rit? Of zitten er regelmatig kinderen bij jou op de fiets? Dan kun je het beste gaan voor een tweebenige standaard voor je mtb, wat we ook wel een dubbele standaard noemen. Aan beide kanten heeft de standaard een rustpunt, waardoor de fiets stabiel en rechtop blijft staan. Als de fiets zwaar bepakt is vallen je tassen niet van je mountainbike en kun je gemakkelijk je kind uit het fietsstoeltje halen. Hierbij zal de fiets zich niet in gewicht verplaatsen. Naast een achterstandaard heeft B’twin ook een dubbele standaard. Deze kan maar liefst 50 kg aan gewicht aan! Ook deze standaard is zonder gereedschap te monteren en je bevestigt ‘m op de hoogte van het crankstel.

Montagestandaard voor een mtb

Wil je een standaard waarbij je de fiets op kunt hangen omdat je even je fiets moet schoonmaken? Of moet je iets repareren? Kies dan voor een montagestandaard voor je mountainbike. Bij dit type standaard hangt het achterwiel hoger dan het voorwiel en zo blijft het stuur in het verlengde van de fiets hangen. Je kunt bovendien alles goed zien en je kunt overal goed bij.

Een mountainbike standaard kun je online kopen, maar soms hebben ze deze ook weleens bij de Lidl. Loop daar af en toe binnen om te kijken wat ze hebben. Wat voor standaard je nodig hebt hangt dus af van wat je ermee wilt. Vervoer je niet zoveel tassen op de fiets of heb je geen kinderen, dan kun je met een verstelbare achterstandaard prima uit de voeten. Je fiets repareren? Dan zijn er montagestandaarden. Is je fiets zwaarder dan kun je beter kiezen voor de dubbele standaard.