Een mountainbike kopen? Lees hier tips

mountainbike kopen tips

Het kopen van een mountainbike gaat niet over één nacht ijs. Er is tenslotte veel keuze uit verschillende soorten, maten en merken. Wat voor type mountainbike moet je kopen en waar moet je op letten? En niet onbelangrijk, waar ga je de fiets voor gebruiken? En wat is de beste mountainbike? Wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze! Lees snel verder voor tips en adviezen voor het kopen van een mountainbike.

1. Bepaal je budget

Wel zo handig om je budget eerst te bepalen voordat je een mountainbike gaat kopen. De prijzen lopen namelijk erg uiteen, van 600 euro voor een instapmodel tot zo’n 5000 à 6000 euro. En zoals voor bijna alles geldt: hoe duurder de fiets, hoe geavanceerder de fiets zal zijn. Wanneer je dus een fiets koopt voor onder de 1000 euro kun je er ook niet al teveel van verwachten, maar als je een beginner bent vind je dit waarschijnlijk niet zo’n probleem. Een (semi-)professional kan wellicht beter in een iets hogere prijsklasse gaan kijken.

2. Het type mountainbike

Je wil natuurlijk de beste mountainbike kopen, die helemaal bij jouw wensen aansluit en past bij wat je met de fiets wil gaan doen. Een lastige keuze! Je hebt verschillende type mountainbikes, zoals een hardtail mountainbike of een full-suspension mountainbike met achterdemping. Bepaal dus eerst wat voor type fiets je zoekt.

3. De wielmaat van je mountainbike

Misschien was je gewend dat je vroeger alleen maar voor wielmaat 26 inch kon kiezen. Tegenwoordig is er meer keuze, want er zijn wielmaten bijgekomen: 26, inch, 27,5 inch of 29 inch. De maat van je wielen is dus ook iets om over na te denken bij het kopen van een mountainbike. Er worden echter steeds minder fietsen gekocht met 26 inch wielen en ze worden nu vooral gebruikt voor kinderfietsen en de goedkopere mountainbikes. Wij vinden de 29 inch wielen de beste keuze, zeker omdat de technieken verder zijn doorontwikkeld.

4. Versnellingen

Mountainbikes kunnen allemaal een andere versnellingsgroep hebben met verschillende kwaliteitsniveaus. Zo heb je bijvoorbeeld merken zoals Shimano en SRAM, welke gebruikt worden in combinatie met unieke namen als Deore of XTR. Vaak merk je het kwaliteitsverschil in hoe betrouwbaar de versnellingsgroep schakelt, de duurzaamheid van onderdelen en de afwerking. Ook het gewicht zegt iets over de kwaliteit van de groep. Dit is ook iets waar je op kunt letten bij het kopen van een goede mountainbike.

5. Voorvorken

Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van een MTB: de voorvork. Ook hier zitten vaak verschillen tussen goedkopere en duurdere fietsen. Het zit ‘m vooral in de vering, instelmogelijkheden, stijfheid, duurzaamheid en gewicht. Een duurdere voorvork functioneert vaak soepeler, is lichter qua gewicht en zal langer meegaan dan een goedkopere vork.

6. Het frame

Het frame is van invloed op het gewicht, sterkte, duurzaamheid, rijprestaties en prijs van de fiets. Aluminium frames zijn erg populair onder de beginnende en recreatieve fietsers, vanwege de lagere prijs vergeleken met carbon frames. Is een aluminium frame wel genoeg of gaat carbon meer bieden? Titanium is heel licht, maar wel een stuk duurder. De meeste mountainbikes hebben een stalen frame, maar zie je minder vaak bij goedkope mountainbikes die bijvoorbeeld je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt kunt kopen. Carbon biedt een zeer goede verhouding tussen gewicht en stijfheid, dus wanneer je wedstrijden wilt gaan fietsen en veel te besteden hebt dan is dit bij uitstek de beste keuze. Ook hier weer: het hangt dus af van je budget en je doel.

7. Bepaal de maat

Mountainbikes heb je in standaardmaten S, M, L en XL en vaak komen de maten wel overeen tussen de merken. Welke maat van je mountainbike je het beste kunt kopen bepaal je aan de hand van je lengte. Veel fietsfabrikanten hebben maattabellen met hoogtemarges voor iedere fietsmaat. Als je ergens tussenin zit, dan kun je beter voor de kleinere maat frame kiezen.

8. De beste mountainbike

De beste mountainbike is natuurlijk iets subjectiefs, want iedereen heeft een ander doel en ander budget. Wij hebben voor jou een paar goede mountainbikes voor je op een rijtje gezet. De Specialized Stumpjumper ST Alloy 29 vinden wij een van de beste mountainbikes van dit jaar.

1. Specialized Stumpjumper ST Alloy 29

2. KONA Big Honzo DL

3. Canyon Spectral CF 7.0

4. YT Jeffsy Comp 29

5. Scott Spark 940

9. Je mountainbike kopen in een winkel

Ben je van plan om een mountainbike te kopen? Wij raden je aan je mountainbike kopen in de winkel. Je kunt daar advies krijgen van specialisten die écht weten waar ze het over hebben. Bovendien als je een fiets hebt gevonden en het is een potentiële kandidaat, dan kun je er ook een proefritje op maken. Zo kun je even voelen hoe het rijdt en of het naar je zin is. Maar online is toch net zo makkelijk? Dat klopt, maar het nadeel is dat je niet weet wat je ervoor krijgt en je krijgt geen advies. Gelukkig kun je de meeste fietsen wel teruggestuurd worden, maar het is niet erg praktisch en je komt misschien nooit écht te weten wat voor jou de beste mountainbike is.

10. Fietsaccessoires

Voor je eerste fietstochten raden we aan een helm, fietsbroek, fietsshirt, een ondershirt en handshoenen aan te schaffen. Ook schoenen met platformpedalen zijn goed om te hebben, zeker voor beginners. De accessoires worden vaak vergeten bij het kopen van een mountainbike, dus neem deze ook mee in het budget voor de aankoop. Soms hebben dealers korting op accessoires, dus vraag daar zeker naar als je in de winkel bent.

Conclusie

Nu weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike! Begin vooral met het bepalen van je budget en het doel waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Wil je voor de lol gaan fietsen of ben je ambitieus en wil je mee gaan doen aan wedstrijden? Of ben je al een professioneel mountainbiker? Genoeg om over na te denken.