Welke maat racefiets moet je hebben? Wij leggen het uit!

maat racefiets

Bij het uitzoeken van een racefiets komt best wel wat kijken. Zo moet je letten op de kwaliteit van de fietsen, soort frame, materiaal enzovoort. Bedenk echter allereerst bij het kopen van een racefiets welke maat racefiets je nodig hebt. Het is een van de belangrijkste dingen bij de aankoop en vaak zelfs een van de meest gestelde vragen in een winkel met racefietsen! Een verkeerde maat kan jouw plezier in het fietsen goed verstoren. Hoe mooi en geavanceerd een racefiets ook mag zijn, de maat moet goed zijn! Hieronder leggen we uit hoe je de framemaat van een racefiets kunt meten en hoe je de maat kunt bepalen.

Welke maat racefiets kiezen?

Welke maat racefiets je nodig hebt hangt af van verschillende dingen. Wat is bijvoorbeeld jouw lengte? Ook is jouw binnenbeenlengte een van de factoren die bepaalt welke maat racefiets je nodig hebt. Als je deze informatie hebt kun je al naar een bepaalde maat fiets kijken. Je kunt op internet voldoende methodes vinden om je framemaat van je racefiets uit te rekenen, maar vaak zitten daar toch wel wat haken en ogen aan aangezien iedereen anders is. Het gaat namelijk vooral om de verhouding tussen je boven- en onderlichaam. Iemand die lang is kan bijvoorbeeld een langer bovenlichaam hebben vergeleken met zijn of haar benen. Wanneer je dan een te grote framemaat koopt zit je niet goed op je fiets en is fietsen alles behalve comfortabel. Neem in dat geval een framemaat kleiner en een langere stuurpen. Hierdoor worden de verhoudingen beter. Als iemand wat kleiner is met langere benen is een grotere framemaat met een kortere stuurpen geschikter. Zo zorg je voor een optimaal fietsplezier!

Binnenbeenlengte meten

De beste manier om de framemaat te bepalen is aan de hand van je binnenbeenlengte. Om je binnenbeenlengte op te meten kun je het volgende doen. Doe om te beginnen je schoenen en sokken uit en plaats je benen ongeveer 15 centimeter uit elkaar. Meet met een centimeter of een rolmaat de lengte op van de grond tot aan je kruis. Dit is de binnenbeenlengte. De framemaat bereken je door de binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,68. Ook zijn er op internet calculatoren te vinden waar je de het aantal centimeters in kunt vullen en die automatisch berekenen welke framemaat het moet zijn.

Framemaat racefiets meten

Je kunt dus niet zo even de ideale maat van je wielrenfiets bepalen. Iedereen is anders dus een de framemaat van een racefiets is ook iets persoonlijks. Het berekenen van welke framemaat je nodig hebt is wel eenvoudig, maar wat je er vervolgens mee doet helaas niet. Frames hebben bovendien nog meer eigenschappen die beter zijn voor de een, maar niet voor de ander. Kijk bijvoorbeeld ook naar de geometrie van het frame, hoogte van het zadel en lengte van de stuurpen.

Reach, stack en standover

De termen reach, stack en standover zijn termen die worden gebruikt die te maken hebben met de geometrie en grootte van het frame. Wanneer je een racefiets wilt kopen is het van belang dat je begrijpt wat deze termen betekenen. Reach betekent de horizontale afstand tussen het midden van de trapas en het centrale punt aan de bovenkant van de balhoofdbuis. Stack is de verticale afstand tussen deze twee punten en standover gaat over de hoogte van de fiets. Vooral de eerste twee, zeggen iets over de geometrie van een racefiets. Wanneer een fiets een grote reach heeft, zit je hier wat meer uitgerekt op. Heeft een fiets een grote stack? Dan zit je wat meer rechtop.

Laat je informeren

Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie hebt en laat je goed voorlichten in de winkel. Ook zij zullen misschien opnieuw je lichaamslengte en binnenbeenlengte meten. In de winkel hebben ze ook speciale maattabellen voor framematen die een goede indicatie geven voor welke maat wielrenfiets je nodig hebt. Bovendien werken er mensen die vaak veel ervaring hebben, dus ga vooral naar een goede winkel om je te laten informeren!