Welke klikpedalen moet ik kopen voor mijn racefiets?

klikpedalen racefiets

De pedalen van je racefiets zijn vrij essentieel. In het verleden waren er best veel wielrenners die met toeclips reden. Dit zijn pedalen die ook op normale fietsen zitten, dus deze zijn voor veel mensen wel bekend. Tegenwoordig rijden de meeste wielrenners met klikpedalen. Hieronder vertellen we je wat de voordelen van klikpedalen zijn voor een racefiets en alles over merken en soorten klikpedalen.

Waarom zou je klikpedalen op je racefiets gebruiken?

Bij klikpedalen zit je schoen vastgeklikt aan het pedaal. Hierdoor glijd je niet meer met je voeten van de pedalen af en kun je dus beter omwentelingen maken. Omdat je vastgeklikt zit kun je ook meer kracht zetten, duwen en trekken. Kortom, je hebt met klikpedalen meer controle over je racefiets.

Prijs van racefiets klikpedalen

De prijs voor klikpedalen is uiteenlopend en varieert van zo’n 40 euro tot ongeveer 300 euro. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of ze afgedichte lagers hebben en het materiaal. Zo hebben de duurdere klikpedalen vaak afgedichte lagers waardoor ze langer meegaan. Vaak bevatten ze carbon en composiet, waardoor ze een stuk lichter en stijver worden. Door de stijfheid wordt de krachtoverbrenging beter en kun je dus harder fietsen.

Merken racefiets pedalen

De beste racefiets pedalen zijn wat mij betreft de beste Shimano SPD-SL pedalen. Deze hebben een groot contactoppervlak wat voor een zeer goede krachtoverbrenging. Bovendien staan ze bekend om de duurzaamheid en zijn ze gemakkelijk in gebruik. Je hebt klikpedalen van Shimano voor verschillende niveaus zoals de R550 voor beginners en de 105, Ultegra en Dura Ace voor gevorderden en professionals. De pedalen voor ervaren racefietsers zijn lichter en stijver dan de pedalen voor beginners.

De Look racefiets klikpedalen hebben ook een goede krachtoverbrenging en zijn gebruiksvriendelijk. Ook dit merk heeft racefiets klikpedalen voor verschillende niveaus. De schoenplaatjes van de Look klikpedalen slijten helaas wel wat sneller.

De klikpedalen van Time zijn licht en gebruiksvriendelijk. Met deze pedalen heb je veel bewegingsvrijheid, wat komt doordat Time gebruikmaakt van het Bioposition concept. Hierbij moeten de pedalen ruimte bieden om de knie in een goede positie te zetten. Bovendien zijn ze erg uitgebreid qua afstelmogelijkheden, waardoor de druk op je knieën wordt verlaagd. Ideaal voor als je knieklachten hebt! Bij de Decathlon kun je deze racefiets pedalen in het echt bekijken. Zo weet je ook precies wat je koopt, wel zo handig!

Het is dus echt aan te raden om klikpedalen voor je racefiets te gebruiken. Ben je ook een mountainbiker? Dan raad ik aan om ook racefiets klikpedalen te gebruiken, maar als je alleen van en naar je werk fietst met je mountainbike dan zijn mountainbike pedalen wellicht een betere keuze.