Welke klikpedalen moet ik kopen voor mijn mountainbike?

Welke klikpedalen moet ik kopen voor mijn mountainbike

Wat betreft pedalen heb je bij mountainbiken heb je twee mogelijkheden. Je hebt klikpedalen en de toeclip pedaal. De klikpedalen voor mtb zijn het meest populair binnen de fietswereld, maar hier heb je speciale schoenen voor nodig. Met de toeclip variant kun je gewoon met normale sportschoenen fietsen. In deze koopgids richten we ons op de verschillende soorten mtb klikpedalen.

Hoe werken mtb klikpedalen?

Klikpedalen bestaan uit het pedaal zelf en de schoenplaat. Het pedaal is een plat pedaal dat aan je fiets wordt bevestigd en de schoenplaat zit vast aan je fietsschoen. Het idee van klikpedalen is dat je door middel van het veermechanisme op het pedaal de schoenplaatjes op je schoenen in en uit de pedalen kunt klikken. Het inklikken gebeurt door je voet naar voren en beneden te duwen op het pedaal tot het vastklikt. Losmaken doe je door je voet naar buiten te draaien. 

Voor- en nadelen mountainbike klikpedalen

Het belangrijkste voordelen van klikpedalen voor mtb is dat je meer controle hebt over je fiets en je voeten glijden niet van de pedalen af, zelfs niet als het buiten nat is. Je voeten staan namelijk vastgeklikt in één positie, waarbij de bal van je voet boven de as van het pedaal zit. Doordat je meer grip hebt op de pedalen kun je meer kracht zetten tijdens het fietsen. Ook zijn je voeten minder moe na een lange fietstocht. Ze hebben natuurlijk ook nadelen, zeker als het de eerste keer is dat je ze gebruikt. Je zult bijvoorbeeld in het begin wanneer je stopt niet tijdig uitklikken, maar dit is wel een kwestie van oefening. Daarnaast zijn wielrenschoenen met schoenplaatjes niet per se heel comfortabel. Gelukkig hoef je er niet mee te wandelen dus laat dat in ieder geval niet de reden zijn om geen klikpedalen te nemen.  

Soorten mtb klikpedalen

Het Shimano SPD systeem is het meest gebruikte systeem. Dit systeem heeft een kleinere metalen klem die aan de fietsschoen wordt vastgemaakt. Je schoen past er altijd in aangezien het klikmechanisme aan beide zijden op het pedaal zit, wat het makkelijker maakt om in en uit te klikken. Daarnaast heb je ook andere typen mountainbike klikpedalen, zoals Eggbeaters van Crankbrothers, of het Attack systeem van Time. Het voordeel van deze systemen is dat ze een klein schoenplaatje gebruiken zodat je nog goed kunt lopen als je van je fiets af stapt.

De beste merken voor mtb klikpedalen

Het beste merk voor mountainbike klikpedalen is Shimano. Ze hebben flink geïnvesteerd in onderzoek en het maken van de beste pedalen. Ieder jaar verkopen ze steeds meer pedalen en daardoor worden de pedalen ook beter én betaalbaar. De meesten fietsen met het SPD systeem van Shimano en onder de klikpedalen van Shimano is de M520 het meest gekozen. Het zijn misschien niet de allerbeste pedalen, maar qua prijs/kwaliteit verhouding kun je hier heel goed mee uit de voeten. Wil je echt een top pedaal kopen, kies dan voor de Shimano XT pedalen. Deze mtb klikpedalen zijn te krijgen bij de Decathlon. De merken Look of Time kan natuurlijk ook, maar vaak zijn deze systemen lastig te begrijpen en ben jij degene die zich moet aanpassen aan het systeem in plaats van andersom.

Welke klikpedalen je neemt is en blijft natuurlijk altijd persoonlijk. Wat de een fijn vindt, vindt de ander misschien minder fijn. Ga vooral de verschillende pedalen testen en maak dan een goede keuze. Houd in je achterhoofd dat de meeste fietsers gebruikmaken van Shimano klikpedalen en dat is niet voor niets.