De COMPLETE gids voor het schoonmaken van de fietsketting

fietsketting schoonmaken

Waarschijnlijk heb je tot nu toe goed en soepel kunnen fietsen met je fietsketting. Je denkt in dat geval niet na over wat voor invloed de fietsketting heeft op het fietsen, want het gaat tenslotte toch altijd goed? Natuurlijk kun je je fietsketting laten maken of vervangen als ‘ie kapot is, maar dit wil je liever voorkomen. Je hoeft je fietsketting alleen maar af en toe schoon te maken! Hieronder geven we tips hoe je dat kunt doen.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van je fietsketting?

Je fietsketting kun je het beste regelmatig reinigen. Je hebt er wel een en ander voor nodig. Zo is voor het ontvetten van een fietsketting wel handig als je ook een ontvetter hebt. Ook gebruik je het beste een kettingreiniger voor het schoonmaken van je fietsketting, die je bij Decathlon kunt krijgen. De volgende dingen heb je nodig:

  • Kettingreiniger
  • Smeermiddel
  • Kettingborstel
  • Hanschoenen
  • Schoonmaakdoek
  • Zeil voor op de grond

Voor het reinigen van je fietsketting kun je het beste werkhandschoenen gebruiken. Het schoonmaken is tenslotte een niet bepaald lekker klusje! Met werkhandschoenen weet je zeker dat je handen beschermd en schoon blijven. Omdat smeerolie lelijke vetvlekken op tegels kan geven, kun je het beste een stuk zeil over de grond leggen om de vloer te beschermen. Als je geen zeil hebt kun je de vloer ook bedekken met stukken karton. Kranten of lakens zijn te dun, dus dit raden we af. 

Fietsketting ontvetten en schoonmaken

Heb je een gesloten kettingkast? Dan is zul je deze er eerst af moeten halen. Gelukt? Dan kun je ontvetter op de ketting spuiten en ook wat op de droge doek. Gebruik daarvoor een niet te pluizige doek. Ga vervolgens met de doek in ronddraaiende bewegingen over de ketting heen. Dan ga je de fietsketting schoonmaken. Doe dat met een kettingborstel. Je kunt de ketting vervolgens verder schoonmaken met een ander stuk van het doekje, of gebruik eventueel een ander doekje.

Fietsketting smeren en reinigen

Als je de fietsketting hebt schoongemaakt moet je de fietsketting smeren met smeerolie. Smeerolie zit in een spuitbus of een flesje. Let erop dat je wel smeerolie gebruikt van goede kwaliteit, want deze olie is vaak wat dikker en daarmee beter voor de remmen. Laat de ketting draaien en ga er tegelijkertijd met je doekje overheen, zodat overal smeermiddel komt. Als het goed is rijdt je racefiets na het schoonmaken van de ketting weer als een zonnetje! Uiteraard is onderhoud belangrijk, maar houd er wel rekening mee dat tussen de 3.000 en 3.500 kilometer de fietsketting z’n beste tijd gehad kan hebben.

Met het schoonmaken en onderhoud zorg jij ervoor dat je fietsketting een zo lang mogelijke levensduur heeft. En niet alleen dat, maar het verhoogt ook het plezier in het fietsen! Niets is zo vervelend als je fiets niet soepel loopt. Met bovenstaande tips kom je gegarandeerd een heel eind!