Fietsketting kopen? Zo bepaal je welke fietsketting je nodig hebt!

Fietsketting kopen

Kraakt je fiets tijdens het trappen, is je ketting verroest, uitgerekt of geknapt? Dan is het misschien tijd om een nieuwe fietsketting te kopen. Maar wat voor fietsketting heb je eigenlijk nodig? Wat voor soort fietsketting je nodig hebt hangt echter af wat voor soort fiets je hebt en type versnelling.

Wanneer moet je je fietsketting vervangen?

Er zijn enkele situaties mogelijk waarin je het beste een nieuwe fietsketting kunt aanschaffen voor je fiets of mountainbike. Wanneer je fiets kraakt bij het trappen, of als je ketting verroest is of uitgerekt, dan kun je je afvragen of je fietsketting nog goed is en kun je ‘m misschien het beste vervangen.

Derailleur fiets

Zoals je misschien wel weet is een derailleur fiets een mountainbike, racefiets of een hybride fiets. Ook andere sportieve fietsen vallen onder derailleur fietsen. Dit soort fietsen geven minder weerstand en fietsen dus lichter. Ook hebben ze meerdere tandwielen, bijvoorbeeld voor 2 of 3 kettingbladen en daar achter.

Fietsketting kopen voor een derailleur fiets

Wil je een fietsketting kopen voor een derailleur fiets? Vaak kom je bij de aankoop van een fietsketting termen tegen als 10 speed of 11 speed. Maar wat betekent het eigenlijk? Het gaat hierbij om het aantal kettingbladen op de cassette. Zitten er 10 kettingbladen op de cassette? Dan is het een 10 speed. Bij 11 bladen is het een 11 speed, ga zo maar verder. Dit is van groot belang voor de keuze van een fietsketting! Het gaat erom dat je niet een 10 speed fietsketting op een 11 speed fiets zet. Je loopt dan namelijk het risico dat het niet lekker meer schakelt en bovendien is een 10 speed ketting minder breed maar is de ruimte niet groter. Als je een fietsketting wilt kopen dan is de Shimano Ultegra een van de beste keuzes. De fietskettingen van Shimano staan erom bekend dat ze soepel schakelen en in zijn algemeenheid goede prestaties leveren. Daarna volgt KMC en SRAM. Vaak kiest men ook wel voor een set, dus wanneer je een Shimano Ultegra cassette hebt kun je het beste ook kiezen voor een Shimano fietsketting. Een combinatie met een ander merk hoeft geen problemen op te leveren, maar met twee dezelfde merken zit je uiteraard het veiligst.

Naaf versnelling of remnaaf fiets

Onder een naaf versnelling of remnaaf fiets vallen alle fietsen met 2 tandwielen. Ook wanneer je geen, 3, 7 of meer versnellingen hebt vallen ze onder dit type fietsen, evenals elektrische fietsen, ligfietsen, vouwfietsen en tenslotte kinderfietsen.

De beste fietsketting voor een naaf versnelling of remnaaf fiets

Wanneer je een naaf versnelling of remnaaf fiets hebt, kies dan is een “normale” fietsketting de beste fietsketting. Deze past namelijk op – zo goed als – alle fietsen en kun je eigenlijk iedere ketting gebruiken, behalve bij een ligfiets of elektrische fiets. Bij deze typen fietsen kan namelijk de afstand tussen het voor en achter tandwiel groter zijn. Hierdoor zul je meerdere kettingen aan elkaar moeten zetten. Het kan wel, maar dan zul je er twee moeten kopen. Wanneer je je fiets gebruikt voor dagelijkse dingen ben je goed af met een goedkope fietsketting. Fiets je meer dan 25 kilometer per dag? Dan kun je het beste een iets duurdere en betere fietsketting kopen, zoals die van Shimano. Deze gaan langer mee!

Je eigen fietsketting vervangen

Heb je een ‘gewone’ stadsfiets? Heb je inmiddels bepaald welke fietsketting je nodig hebt en er al een aangeschaft? Dan kun je deze laten monteren, maar je kunt het ook zelf doen! Moeilijk? Valt mee, als je een beetje handig bent! Zit er al een fietsketting op je fiets? Bepaal dan eerst wat het probleem is met de huidige fietsketting. Met een kettingslijtagemeter kun je erachter komen of de ketting versleten is, wat je kunt zien aan de kettingschakel. Deze valt dan precies tussen de schakels. Met een verroeste ketting kun je ook beter niet te lang doorfietsen, dus zet er in dat geval een nieuwe ketting op. Hoe ga je te werk met het vervangen van de fietsketting? Allereerst moet je de kettingkast demonteren met een schroevendraaier en eventueel inbussleutel. Verwijder dan de oude ketting met een kettingpons, of kettingponstang. Een betonschaar kan ook! Als je de ketting eenmaal hebt verwijderd kun je de nieuwe ketting monteren. Waarschijnlijk zit er een verbindingsschakel bij en indien je een kettingponstang hebt heb je de verbindingsschakel niet nodig. Leg de ketting om de tandwielen heen om de lengte van de ketting te bepalen. Draai de kettingspanners, alle wielmoeren en de remverankering van tevoren los, want dan kun je de ketting later nog bijspannen indien nodig. Zodra je de kettinglengte weet kun je de ketting met een kettingpons op maat maken. Zorg ervoor dat je aan de ene kant een dikke en andere kant een dunne schakel hebt. Dan knip je met een tang de ketting bij de dikke schakel af, waarna er nog een pinnetje uitsrteekt. Vervolgens duw je de dunne schakel tussen de dikke schakel, die je dan weer met een tang dichtknijpt. Breng de ketting op de juiste spanning. Dit doe je door de kettingspanners aan te draaien. Zorg ervoor dat deze niet te strak komt te zitten aangezien hij nog moet kunnen bewegen. Houd rekening met een speling van ongeveer 3 centimeter. Draai tenslotte alles weer vast. Kind kan de was doen! Smeer de fietsketting in met olie of spray. Deze olie of spray heb je al voor een paar euro bij de Action en is prima spul. Maak ook even een proefritje met de fiets om te kijken of de ketting goed zit. Als je fietsketting nog klappert zit ie te los, bij kraken zit de ketting waarschijnlijk te strak.